Montenegro Tours

Cetinje, Lovcen, Njegusi i Kotor

Ovaj izlet preporucujemo ljubiteljima istorije. Na ovom putovanju upoznacete se sa crnogorskom kraljevskom dinastijom i saznacete o crnoj gori kroz njene vladare. Put vodi ka Cetinju, prestonici Crne gore i ponosnom gradu koji je u svoje vreme obilovao ambasadama i stranim poslanstvima cije zgrade i danas ulepsavaju Cetinje. Na Cetinju se nalaze muzeji, dvorac Kralja Nikole i Cetinjski manastir koji cuva relikviju – ruku Sv. Jovana Krstitelja. Takodje, treba posetiti Biljardu, gradjevinu, koju je Petar II Petrovic Njegos napravio za drzavne potrebe, a koja je dobila ime po bilijaru, koji je ovaj veliki filozof, pisac i drzavnik, voleo da igra.

Od Cetinja put nas dalje vodi ka NP Lovcen gde se nalazi i Njegosev mauzolej, koji je sagradjen na samom vrhu ove planine i do koga vode nepregledne stepenice. Ovo je ujedno i jedan od najlepsih vidikovaca, odakle se pruza pogled na crnogorsko primorje, a ako je vreme naklonjeno moze se videti i obala Italije. Ono sto ce vas prvo docekati pri dolasku na Njeguse, rodnom mestu dinastije Petrovic, je ljubaznost lokalnog stanovnistva. Uz obavezan njeguski prsut i sir, ponudice vas i sa medovinom, lekovitim i neobicnim napitkom. Kuca u kojoj je Njegos rodjen je tipicna tradicionalna crnogorska kuca od kamena i neizostavna je lokacija na ovom proputovanju kroz istoriju. U noj se cuvaju uspomene i secanja na ovog izuzetnog coveka, koji nam je dao dela poput, Gorskog vijenca, koja se svrstavaju u sam vrh svetske knjizevnosti.

Uskim i krivudavim putem idemo ka Kotoru. Ovaj put je u davna vremena bio jedina veza Cetinja i primorja. Panorama koja se pruza, oduzima dah i pauza za fotografisanje je obavezna. Pogled na Bokokotorski zaliv odavde je nestvaran. Citava Boka ogleda se u modro plavoj boji mora, a Kotor ususkan spava u nedrima visokih stena. Po dolasku u Kotor samo vam je potreban fotoaparat. Uzivajte!!!


Biljarda

Cetinje, Lovcen, Njegusi, Kotor - Foto Galerija

Monastery CetinjeBlue Palace on Cetinje
Cetinjski Manastir i Plavi Dvorac
Biljarda CetinjeCity Cetinje
Biljarda i Cetinje
Mountain LovcenMousoleum of Njegos
Lovcen i Mauzolej Njegosu
Njegusi - the birth place of NjegosNjegusi - the birth place of Njegos
Njegusi
Photo of Boka BayCity of Kotor
Boka Kotorska i Kotor