Montenegro Tours

Bokokotorski zaliv

Bokokotorski zaliv spada medju najlepse zalive svijeta. Sastoji se iz cetiri medjusobno povezana moreuza. Sa svih strana, Bokokotorski zaliv, okruzuju strme i okomite stijene koje se ogledaju u modro plavoj vodi Jadranskog mora. Perast, Risan, Gospa od Skrpjela i Kotor su mesta koja se ne smeju propustiti.

Put prvo vodi u Kotor, grad trgovaca i cuvenih moreplovaca. Stari grad Kotor je najbolje sacuvana srednjovekovna urbana sredina tipicna za gradove nastale u XII i XIV vijeku. Srednjovekovna arhitektura i mnogobrojni spomenici kulturnog nasledja uvrstili su Kotor u UNESCO - ov spisak " Svetske prirodne i kulturne bastine". Kroz citav grad prostiru se gradjevine, isprepletane ulicicama i trgovima. Na jednom od njih nalazi se i katedrala Sv. Tripuna spomenik romanskoj kulturi i jedan od prepoznatljivih simbola grada.

Iz Kotora se za kratko vreme stize u Perast predivan primorski gradic, cija arhitektura nas vraca u prosla vremena. Perast je sigurno jedno od najcudnijih i po svojoj istoriji jedno od najljepsih bokokotorskih mjesta. Danas ga cesto nazivaju i najtisim gradom u Boki. Njegove uske ulice i brojne, uglavnom, ostavljene renesansne i barokne palate, svjedoce o bogatstvu bokokotorskog zaliva nekada, o danima kada se tu odvijao raskosni zivot njegovih stanovnika. Perast je nekada bio grad pomoraca i po tome poznat i van prostora Crne Gore. U njemu se i danas vidno isticu cuvene kamene kuce i kapetanske palate.

Ostrvo Gospa od Skrpjela nalazi se u neposrednoj blizini. Jos dok ste u Perastu iznajmite barku pa na ostrvo. Ostrvo Gospa od Skrpjela jedno je od dva predivna ostrva u Bokokotorskom zalivu koja se nalaze u moru kod Parasta u kotorkoj opstini. Drugo ostrvo koje takodje valja posjetiti je ostrvo Sv. Djordje. To ostrvo se zove i „ostrvo mrtvih kapatana“ jer je prema legendi jedan francuski vojnik, gadjavsi topom prema Parastu, pogodio kucu voljene djevojke i usmrtio je. Ta legenda bila je i povod za remek djelo „Ostrvo mrtvih“ svajcarskog slikara Beklina. Ostrvo Gospa od Skrpjela, nastalo je kao vjestacko ostrvo, koje su prema pricama stvorili peraski i kotorski pomorci, dovozeci svojim jedrenjacima veliko kamenje. Na ostrvu postoji i crkva. Prema legendi, peraski ribari nakon jednog brodoloma u blizini ostrva pronasli su na morskoj stijeni ikonu Bogorodice sa Hristom, te su se prema obicaju zavjetovali da ce na ostrvu podignuti crkvu. To su i ucinili 1630.god. Kako se ostrvo moralo odrzavati, pomorci su nastavili sa dovozenjem kamenja, pa se ta tradicija nastavlja i danas.

Perast i ostrva ostavljamo za sobom, a sledeca destinacija nam je gradic Risan - najstariji grad Boke. Potice iz III vijeka prije nove ere. Bio je zanatski, pomorski i trgovacki centar ilirske drzave. Dolaskom rimljana u Risnu se grade palate sa najbojim grckim mermerom, ukrasavaju se sa velelepnim skulpturama i mozaicima koji su se zadrzali i do danas i predstavljaju kulturno blago neprocenjive vrijednosti. Medju velikim brojem mozaika izdvaja se mozaik boga Hipnosa, koji je jedina mozaicna figura boga sna na svijetu.


Kotor and Boka Bay

Boka Kotorska Foto Galerija

Cathedral of St. TripunWall Around Old Town Kotor
Katedrala Sv. Tripuna i Zid oko Starog Grada Kotora
Kotor cityBoka Bay
Kotor i Bokokotorski zaliv
Old town PerastOld town Perast
Perast
St. Djordje and Gospa od SkrpjelaDetail of Mosaic of God Hypnos in Risan
Sv. Djordje,Gospa od Skrpjela i Mozaik Boga Hipnosa - Risan