National Parks of Montenegro

Nacionalni Park Skadarsko Jezero

Lokacija:

Jezero se nalazi u Zetsko-skadarskoj dolini i okruzeno je masivima udaljenim nekih 7 km. od Jadranskog mora. Dvije trecine Skadarskog Jezera se nalazi u Crnoj Gori, a preostala jedna trecina u Albaniji. U zavisnosti od nivoa vode, povrsina jezera varira od 530 do 370m2, smatra se da je dugacko 44km i siroko 14km. Obalna linija je veoma usjecena, narocito na sjevero-zapadu. Niska ravan sjevernog dijela jezera cesto poplavi.

Znacaj:

Skadarsko jezero je najvece jezero na Balkanskom poluostrvu, jedno od poslednjih slatkovodnih povrsina, najveci nacionalni park u Crnoj Gori, i najpoznatije po svojoj zivotnoj raznolikosti. Samo jezero je neobicno zbog medjusobne blizine veoma razlicitih zivotnih stanista i njihovih lanaca ishrane.

Ptice:

Postoji veliki broj vrsta ptica. Utvrdjeno je 270 vrsta ptica koje naseljavaju ovo jezero. Oko 90% ptica pripada vrsti ptica selica i one su internacionalnog znacaja. Tokom sezone seljenja, bijela caplja, bijele zlicarke (kasikare) i razne vrste patki prelaze preko ove oblasti. Mali kormorani se gnijezde u sjevernom mocvarnom dijelu jezera i predstavljaju jednu od tri najvaznije kolonije u svijetu (ITR, Ecological Research Study on Peat Exploration, 2001). Rijetka i ugrozena vrsta kovrcastih pelikana se gnijezdi na plutajucem ostrvcima treseta, koja se nalaze na sjevernom kraju jezera.

Vodeni zivot:

Postoji 50 vrsta ribe koje stanuju u jezeru i 3 vrste zmijuljica. Najvaznije vrste sa ekonomskog aspekta su ukljeva i saran.

Flora:

Biljni svijet ovog parka je veoma znacajan i razlikuje se od oblasti u kojima su ceste poplave, malih kamenih ostrvaca i strmih strana planina. Postoje tri rijetke i zasticene vrste bilja i drveca i veliki broj (30+) rijetkih biljaka unutar parka.

Kulturne znamenitosti:

I u oblasti Skadar postoji 20 manastirskih zdanja, crkve, sela, utvrdjenja i sveti spomenici. Ovo jezero je svjedok crnogorske istorije od 11 vijeka pa do danas. Oko samog jezera postoji 18 znacajnih istorijskih znamenitosti .


Skadar Lake

Medjunarodno priznanje:

1971. godine UNESCO Ramsar Konvencija za vodene povrsine od internacionalnog znacaja je proglasilo Skadarsko jezero kao Ramsar podrucje. Ovo priznanje je dodjeljeno zbog specijalnih ornitoloskih karakteristika jezera.

Istorija:

Istorija ljudskog roda u okolini Skadarskog jezera ide unazad sve do vremena ranog covjecanstva, zbog njegovih zdravih i potrosnih resora. Najraniji pisani izvori ove oblasti poticu iz 11 vijeka, tj. iz perioda stvaranja prve Crnogorske dinastije. Prelaskom Rimskih katolika u pravoslavnu crkvu mnogi manastiri i crkve su, pocetkom 1400 godine, izgradjeni u okolini jezera. Godine 1478, Turci su okupirali Zabljak i oblast jezera, i vladali sve do 1878 godine, kada se Crna Gora oslobodila od Turske vlasti. Tokom Turske okupacije, Crnom Gorom su vladale Cetinjske Vladike i ona je prezivjela ovaj period. Neka utvrdjenja su se koristila od strane Italijana tokom drugog svjetskog rata.

Rekreativne aktivnosti:

Posmatranje ptica, pecanje, lov, iznajmljivanje i voznja camcem, plivanje i suncanje su glavne rekreativne aktivnosti u okolini jezera.

Istorija parka:

Park je osnovan 1968. godine radi ocuvanja i zastite divne okoline jezera i njegove obale. Plan razvoja za ovaj park je donesen 1997. godine.

Transport - Pristup:

Park je lako pristupacan iz pravca Podgorice i Bara preko autoputa Podgorica-Petrovac ili vozom od Bara ili Podgorice duz centralnog dijela preko Virpazara. Do ostalih oblasti unutar parka se moze doci sopstvenim automobilima ili taksijem. Putni agenti u Podgorici nude jednodnevno putovanje do jezera, koje ukljucujevoznju camcem po jezeru i rucak u udaljenom ribarskom selu.


Skadarsko Lake

Izvor : Ministrarstvo Turizma CG, Plan za Buducnost Nacionalnih Parkova Crne Gore i razvoj preduzetnistva, FLAG International