National Parks of Montenegro

Nacionalni Park Lovcen

Lokacija:

Nacionalni park Lovcen je smjesten u krsovitom regionu Dinarskih Alpa. Nagibi planine Lovcen strmo se uzdizu iznad obalnog podrucja Budve i zapadnog dijela Cetinja. Park se na jugu granici sa autoputem Budva-Cetinje, a na sjeveru sa starim kotorskim putem. “Crna planina”, po kojoj je Crna Gora dobila ime, uzdize se do 1,749 metara nadmorske visine. Park je povrsine 6,220 hektara. Sjediste parka je na Cetinju.

Znacaj:

Istorija biljnog i zivotinjskog svijeta igra znacajnu ulogu u nacionalnom parku Lovcen, koji sadrzi devet razlicitih zivotnih zona u veoma malom prostoru. Ovako veliki broj zivotnih zona, rezultat je velike raznolikosti flore i faune. U parku postoji 2,000 biljnih vrsta. Ovo obilje zivota je rezultat naglih visinskih razlika i pod uticajem je dvije klimatske zone: Mediteranske i Kontinentalne zone. Njihova kombinacija na ovako malom prostoru je uzrok stvaranja jedinstvene zivotne sredine. U ovom parku se nalazi i mauzolej Crnogorskog vladara i pjesnika, Petra II Petrovica Njegosa. To je impozantna gradjevina sa 461 stepenikom, koji vode od parkiralista do samog Mauzoleja. Njegova izgradnja je zapocela 1951, a za javnost je otvoren 1974. Citavu oblast planine Lovcen Crnogorci smatraju svetom. Kako kazu stihovi poznate pjesme “Lovcen nam je oltar sveti”. Lovcen je simbol Crne Gore i daje joj nacionalni indentitet. Ukratko, ono sto Statua Slobode predstavlja za Amerikance to planina Lovcen predstavlja za Crnogorce.


Njegusi

Istorija:

Ova oblast je svjedok nailazenja i toka istorije od Ilira, Rimljana do dolaska Slovenskih Plemena. Cetinje je postalo bedem hriscanstva i prijestonica Crne Gore koju Turci nikada nijesu uspjeli da osvoje. Godine 1885, ostaci Petra II su premjesteni na sam vrh planine Lovcen u jednoj maloj crkvi. Tokom Drugog Svjetskog Rata Austrijski vojnici su unistili crkvu i Princevo tijelo se, u cilju sacuvanja, premjestilo na drugo mjesto. Nova crkva je sagradjena na istom mjestu i Princevi posmrtni ostaci su preneseni u nju. Plan o izgradnji mauzoleja je odobren i ona je zapocela 1951. godine. Kostrukcija je trajala 23 godine, i ova gradjevina je za javnost otvorena 1974.

Rekreativne aktivnosti:

Na ovoj planini postoji mala ski oblast. Najpopularniji sport, na visokim snijeznim padinama, je Nordijsko skijanje. Druge popularne aktivnosti su pjesacenje i setnja parkom.

Istorija Parka:

Ovaj park je star preko 50 godina, i u srcima Crnogoraca vjekovima budi snazne emocije. Petar II, pripadnik poslednje velike Crnogorske dinastije Petrovica, koji su zivjeli u obliznjem selu Njegusi (koje spada u VI zonu parka) je zapisao: “Ponosita Lovcenska planino, glava nad oblacima visi te pod sobom ponosito smatra sva cudesa prirodom stvorena”.

Transport i Pristup:

Mnogo autobusa saobraca izmedju Cetinja, Bara, Budve i Podgorice. U Cetinje je moguce unajmiti taksi koji prevozi putnike do parka. Za posjetu parku vecina posjetilaca koristi sopstvene ili iznajmljene automobile.


Njegusi

Izvor : Ministrarstvo Turizma CG, Plan za Buducnost Nacionalnih Parkova Crne Gore i razvoj preduzetnistva, FLAG International