National Parks of Montenegro

Nacionalni Park Biogradska Gora

Lokacija:

Park zauzima jedan dio masiva Bjelasice koji se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore izme dj u rijeka Tare i Lima, i okruzen je sa tri opstine: Kolasin, Berane i Mojkovac. Park obuhvata povrsinu od 5,400 hektara i okruzen je planinama ciji su vrhovi visine preko 2,000 metara, kao i sa devet lednickih i jednim nizijskim jezerom, Biogradskim jezerom. Sjediste Parka se nalazi u Kolasinu.

Znacaj:

Iako je najmanji od cetiri Nacionalna parka u Crnoj Gori, Nacionalni park Biogradska Gora sadrzi veoma raznovrsnu floru i faunu. Postoje 26 odvojenih zajednica biljaka, sa 220 razlicitih vrsta biljaka. 150 vrsta ptica i 10 vrsta sisara zive u ovom Parku, a u njegovoj sumi se nalazi 86 vrsta drveca. U vodama Parka zive tri vrste pastrmke i 350 vrsta insekata.

Osnovi elementi parka su:

netaknuta suma sa drvecem starim i preko petsto godina, ogromnme planinske padine i vrhovi, lednicka jezera koja su smjestena na visini iznad 1,820 metara i lako pristupacno jezero koje sa nalazi na samom ulasku u Park. Park je poznat kao unikatna geomorfoloska oblast i kao takva veoma privlacna za naucno istrazivanje.

Istorija:

Park se nalazi u blizini pruge Bar-Beograd, i svjedok je istorije. U neposrednoj blizini se odigrala bitka izmedju Turaka sa jedne, i Crnogoraca i Srba sa druge strane. Takodje su se vodile vazne bitke u Prvom Balkanskom Ratu 1912. godine i ovaj prostor je predstavljao centar aktivnosti partizana u Drugom Svjetskom Ratu. Godinama unazad, pastiri su koristili bujne pasnjake ove oblasti za ispasu ovaca i drugih domacih zivotinja. Ove padine se i danas koriste kao pasnjaci, a posjetioci parka uzivaju u gostoljubivosti pastira u njihovim katunima.

Rekreacija:

Planinarenje i razgledanje su dvije najpopularnije ljetnje aktivnosti u parku. Takodje, juzno od parka nalazi se popularna skijaska staza. Tokom ljeta takodje je popularan obilazak visokih vrhova terenskim vozilima. Lov je dozvoljen izvan oblasti Kategorije II i ribolov je dozvoljen u jezerima. Branje kupina i malina u oblasti Kategorije IV je jos jedna ljetnja aktivnost.

Istorija parka:

Kada je Kolasin oslobodjen od Turaka 1878. godine, narod iz Morace i Rovaca je dao dio sume kralju Nikoli Petrovicu. Ova suma je postala poznata kao “Branik Kralja Nikole”, i bila je zasticena. Biogradska gora je proglasena Nacionalnim parkom 1952. godine.

Transport i pristup:

Park se nalazi pored pruge Bar-Beograd i pored autoputa Podgorica-Beograd. Voz se zaustavlja na stanicama u Kolasinu i Mojkovcu gdje lokalni voz razvozi putnike na stanice izmedju dva grada. Voz se ne zaustavlja na ulazu u park. Takodje postoji regualran medjugradski prevoz autobusima. U Kolasinu i Mojkovcu postoje taksi sluzbe. Vecina posjetioca parka koriste privatna kola ili dolaze u organizovanim grupama.


Izvor : Ministrarstvo Turizma CG, Plan za Buducnost Nacionalnih Parkova Crne Gore i razvoj preduzetnistva, FLAG International